F FACTORS RELATED TO THE LEVEL OF PUBLIC KNOWLEDGE ABOUT FOOD POISONING IN ALUH-ALUH DISTRICT

Authors

  • Hijratun Wahana Akper Pandan Harum

DOI:

https://doi.org/10.33859/jni.v1i2.42

Keywords:

Factors, level of knowledge, food poisoning

Abstract

Background: Food poisoning is an emergency problem that causes death. Public knowledge in prehospital care is very important because knowledge is the spearhead in people's healthy behavior. Knowledge may be influenced by age, gender, education, occupation, information sources, and experience.

Objective: To analyze factors related to the level of public knowledge about food poisoning in Aluh-Aluh District.

Methods: Analytic correlation research design with a cross-sectional approach. The sample consisted of 100 respondents using cluster random sampling. The research instrument used a questionnaire which was analyzed univariately using a frequency distribution presented with a table and bivariate with the Pearson Chi-square test.

Results: The factors of age, gender, education, work, and experience had no significant relationship with the level of knowledge with Ï value> 0.05) and there was a significant relationship between the source of information and the level of knowledge with Ï value = 0.000 (Ï value <0.05).

Conclusion: Factors related to knowledge are sources of information.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Astuti, H. P. 2011. Hubungan Karakteristik Ibu Hamil dengan Tingkat Pengetahuan tentang Tanda Bahaya pada Kehamilan di Puskesmas Sidoharjo Kabupaten Sragen. Jurnal Stikes Kusuma Husada Surakarta.
BPOM RI , 2017. Tentang keracunan makanan yang serius meningkat. Jakarta: Media Pustaka.
Cahyaningrum, ED. 2016. Penatalaksanaan Anak Demam Oleh Orang Tua di Puskesmas Kembaran I Banyumas. Jurnal Kesehatan, Keperawatan, dam Kebidanan Viva Medika, Volume 09/ Nomor 17/ September/ 2016.
Carter, W. 2011. Disaster Manegement: A Disaster Manager’s Handbook. Manila: ADB ; 1-204
Dharmawati dan Wirata (2016). Hubungan Tingkat Pendidikan, Umur, Dan Masa Kerja Dengan Tingkat Pengetahuan Kesehatan Gigi Dan Mulut Pada Guru Penjaskes Sd Di Kecamatan Tampak Siring Gianyar. Jurnal Kesehatan Gigi Vol. 4 No. 1( Pebruari 2016)
Kemenkes RI, 2016. Pengawasan makanan secara baik dan benar. Jakarta: Salemba Hummanika.
Kompasiana, 2016. Faktor-faktor pengolah makanan, Yogyakarta: Istana Media.
Maulana, H. 2007. Promosi Kesehatan. Penerbit Buku Kedokteran. Jakarta: EGC.
Mubarak. 2007. Promosi Kesehatan. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Notoatmodjo, 2014. Faktor yang mempengaruhi kesehatan individu, Jakarta: Rineka Cipta
Notoatmodjo, 2007. Pengantar Pendidikan kesehatan dan Ilmu Perilaku Kesehatan. Yogyakarta : PT Andi Offset
Notoatmodjo, 2003. Prinsip-prinsip dasar ilmu kesehatan masyarakat. Jakarta: Rineka Cipta.
Normadewi, B. Analisis pengaruh jenis kelamin dan tingkat pendidikan seseorang. Universitas Diponegoro Semarang; 2012
Santrock, John W. 2001. Adolescence perkembangan Remaja. Jakarta: Erlangga.
Suwaryo dan Yuwono (2017). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Tingkat Pengetahuan Masyarakat dalam Mitigasi Bencana Alam Tanah Longsor. The 6th University Research Colloquium 2017 Universitas Muhammadiyah Magelang ISSN 2407-9189
Perez dan Luke’s, 2018. Gejala pada sistem saraf, Bandung, CV Pustaka Setia.
Wardhani, dkk. 2014. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Tingkat Pengetahuan Kader Kesehatan Tentang Thalassaemia Di Kecamatan Sumbang Kabupaten Banyumas. Kesmasindo, Volume 6, (3) Januari 2014, Hal. 194-206
Wawan A dan Dewi M. 2011. Teori dan Pengukuran Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku Manusia. Cetakan II. Yogyakarta: Nuha Medika.
WHO. 2018. World Health Organization, keracunan makanan dan minuman. Yogyakarta: Fitramaya.

Downloads

Published

2020-12-30

How to Cite

Wahana, H. (2020). F FACTORS RELATED TO THE LEVEL OF PUBLIC KNOWLEDGE ABOUT FOOD POISONING IN ALUH-ALUH DISTRICT. Journal of Nursing Invention, 1(2), 123–129. https://doi.org/10.33859/jni.v1i2.42