The Relationship of Diet with Gastritis Recurence in Communities in the Working Area of PUSTU Mantimin

Authors

  • Herliyanti Herliyanti Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • lukman harun universitas muhammadiyah banjarmasin
  • Alit Suwandewi Universitas Muhammadiyah Banjarmasin

DOI:

https://doi.org/10.33859/jni.v4i2.447

Keywords:

Gastritis, Diet, Recurrence

Abstract

Background : Irregular eating patterns will make it difficult for the stomach to adapt. If this continues for a long time, excess stomach acid will be produced which can irritate the stomach walls. Based on medical journals, 40% of gastritis sufferers are caused by stress due to work problems, household problems, irregular eating patterns, which causes frequent recurrences of gastritis. Gastritis complications are bleeding, pernicious anemia, and stomach cancer

Objective: This research was to determine the relationship between diet and recurrence of gastritis in the community in the Pustu Mantimin work area

Method: This research uses a quantitative research type of correlation study with a cross sectional approach, namely research to study the relationship between two variables, where all the variables observed are measured while the research is taking place. The independent variable is diet and the dependent variable is the occurrence of gastritis recurrence.

Result: The results of the research show that there is a relationship between diet and recurrence of gastritis in the community in the Pustu Mantimin Working Area with a calculated Chi Square value of 5,719 Chi Square Table 43,775 with a sig level result of 0.022 < 0.05. then it can be concluded that Ha is accepted and Ho is rejected. This means that there is a relationship between diet and recurrence of gastritis in the community in the Pustu Mantimin Working Area. In the risk estimate for recurrence of gastritis, the odds ratio (OR) value in this study was 150, which means an evaluation of the relationship between diet and recurrence of gastritis.

Conclusion: There is a relationship between diet and recurrence of gastritis in the community in the Pustu Mantimin Working Area

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Alit Suwandewi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin

Keperawatan Komunitas dan Keluarga

References

Andriani, R. 2016. Hubungan Antara Indeks Massa Tubuh dan Aktivitas Fisik Dengan Volume Oksigen Maksimum. Universitas Muhammadiyah Surakarta : Surakarta.

Aizafa, A. A. N. (2019). Hubungan Kebiasaan Makan Dengan Kejadian Gastritis Pada Remaja Usia 19-22 Tahun (Di Desa Mayangan Kecamatan Jogoroto Kabupaten Jombang). STIKES Insan Cendekia Medika Jombang.

Aritonang, M. (2021). Pengaruh Stress Dan Pola Makan Dengan Frekuensi Kekambuhan Penyakit Pada Penderita Gastritis Di RSUD DR. Pirngadi Medan Tahun 2020. Jurnal pandu husada, 2(2), 84. https://doi.org/10.30596/jph.v2i2.6685

Ausrianti, R., Nurleni. (2019). Hubungan Pola Makan dan Faktor Stress dengan

Kejadian Gastritis di Poliklinik Penyakit Dalam Rsup Dr. M Jamil Padang Tahun 2018. MENARA Ilmu. XIII(4):105–12.

Almatser, Sunita .(2010). Prinsip Dasar Ilmu Gizi.Jakarta : PT Sun

Barkah, A., & Agustiyani, I. (2021). Pengaruh Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis di Puskesmas Setu I. 4(1), 7.

Balitbang Kemenkes RI, 2018, Riset Kesehatan Dasar; RISKESDAS, Jakarta:

Balitbang Kemenkes RI.

Barkah, A., Agustiyani, I., & Abdi. (2021). Pengaruh Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis di Puskesmas Setu I. Stikes Abdi Nusantara Jakarta, 4(1), 52–58.

Effendy, N. (1998). Dasar-Dasar Keperawatan Kesehatan Masyarakat (Vol. 2). EGC.

Handayani, M., & Thomy, T. A. (2018). Hubungan frekuensi, jenis daan porsi makan dengan kejadian gastritis pada remaja. Jurnal Kesehatan Saelmakers perdana , 1(2), 40. https://doi.org/10.32524/jksp.v1i2.379

Hasrul, H. A. 2020. Pengaruh Pola Asuh Terhadap Status Gizi Anak. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada.

Irianty dkk (2020) ‘Kejadian Gastritis Berdasarkan Aspek Promosi Kesehatan Dan

Pola Makan Article history : in revised form 23 Juni 2020 Universitas Muslim

Indonesia Accepted 26 Juni 2020 Address : Available Email : Phone : tahun

jumlah penderita gastritis di seluruh ru’, Jurnal Kesehatan, 3(3), pp. 251–258.

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. 2017. Penilaian Status Gizi.

Kementerian Kesehatan RI. (2019).Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 28 Tahun 2019 tentang Angka Kecukupan Gizi yang Dianjurkan Untuk Masyarakat Indonesia

Lusiana, A., Suprayitno. 2020. Hubungan Jenis Makanan Dengan Kejadian Gastritis Pada Kelompok Usia 20-45 Tahun Di Wilayah Kerja Puskesmas Bengkuring Kota Samarinda Tahun 2019. Borneo Student Research 1 (3):

–47.

Mardalena.Ida. (2017). Asuhan keperawatan pada pasien dengan gangguan sistem pencernaan.Yogyakarta : PT Pustaka Baru

Maulidiyah, U. (2006). (Studi Pada Penderita Gastritis di Balai Pengobatan Dan Rumah Bersalin Mawaddah Kecamatan Ngoro Kabupaten Mojokerto).

Mappagerang, R., & Hasnah. (2017). Hubungan Tingkat Stres dan Pola Makan dengan Kejadian Gastritis diruang Rawat Inap RSUD Nene Mallomo Kabupaten Sidrap. Jikp Jurnal Ilmiah Kesehatan Pencerah, 6(1), 59–64.

Mohammad Wehbi, MD. Gasriis. Feb 206. Tersedia dari : http://emedicine.medscase com/article/175909-overview dilihat pada mei 2023

Notoatmodjo, S. (2018). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Nursalam. (2016). Manajemen Keperawatan Aplikasi dalam Praktik Keperawatan (5th ed.). Salemba Medika.

Penny Oktoriana & Lucia Firsty Puspita Krishna. (2020). Asuhan Keperawatan Keluarga Dengan Gastritis. Buletin Kesehatan: Publikasi Ilmiah Bidang kesehatan, 3(2), 197–209. https://doi.org/10.36971/keperawatan.v3i2.54

Restiana, D. E. (2019). Hubungan pola makana dengan kejadian gastritis pada remaja kelas X di MA walisongo kecamatan kebonsari Kabupaten Madiun tahun 2019. 100.

Rimbawati, Y. (2022). Edukasi pencegahan dan penanganan gastritis pada siswa bintara polda sumatra selatan. 4(1), 5.

Rukmana, L. N. (2018). Program studi ilmu keperawatan fakultas ilmu kesehatan universitas Aisyiyaah yogyakarta. 1.

Sepdianto, T. C., Abiddin, A. H., & Kurnia, T. (2022). Asuhan Keperawatan pada Pasien Gastritis di RS Wonolangan Probolinggo: Studi Kasus. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 220–225. https://doi.org/10.35816/jiskh.v11i1.734

Shalahuddin, I., & Rosidin, U. (2018). Hubungan Pola Makan Dengan Gastritis Pada Remaja di Sekolah Menengah Kejuruan YBKP3 Garut. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada, 18(1), 35.

Sitompul, R., & Wulandari, I. S. M. (2021). Hubungan tingkat kecemasan dan pola makan terhadap kejadian gastritis pada mahasiswa profesi ners universitas advent indonesia. 9, 8.

Siyoto, S., & Sodik, M. A. (2015). dasar metodelogi penelitian. Literasi Media Publishing.

Smeltzer, S.C. & Bare, B.G. (2013). Buku Ajar Keperawatan Medikal Bedah Brunner & Suddarth, edisi 8. Jakarta : EGC

Sugiyono. (2020). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. Alfabeta.

Sumbara, Ismawati, Y. 2020. Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis Wilayah Kerja Puskesmas Cinunuk. Jurnal Ilmiah Kesehatan. 8 (1): 1–5.

Tussakinah, W., & Burhan, I. R. (2017). Hubungan Pola Makan dan Tingkat Stres terhadap Kekambuhan Gastritis di Wilayah Kerja Puskesmas Tarok Kota Payakumbuh Tahun 2017. 9.

Wahyuni, S. D., Rumpiati, & LestaRiningsih, R. E. M. (2017). Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Gastritis Pada Remaja. Global Health Science, 2(2), 149–154.

Widjadja R.(2009). Penyakit kronis. Jakarta: Bee Media Indonesia

Downloads

Published

2023-12-31

How to Cite

Herliyanti, H., harun, lukman, & Suwandewi, A. (2023). The Relationship of Diet with Gastritis Recurence in Communities in the Working Area of PUSTU Mantimin. Journal of Nursing Invention, 4(2), 126–133. https://doi.org/10.33859/jni.v4i2.447

Most read articles by the same author(s)